Avsnitt 58: Ett samtal med Magnus Ranstorp om våldsbejakande extremism, terrorism och terrorattentaten den 11 september 2001

Nu kan du lyssna på det femtioåttonde avsnittet av “I Krig och Fred”. I detta avsnitt hör du när jag pratar med forskaren Magnus Ranstorp om våldsbejakande extremism och terrorism.

Under samtalet pratar vi bland annat om hur situationen såg ut gällande den våldsbejakande extremismen och terrorismen under tidsperioden före terrorattentaten den 11 september 2001. Vi går därefter in på hur 11 september-attentaten påverkade de våldsbejakande extremistiska miljöerna och riskerna för terrorattentat globalt och i Sverige. Vi pratar också om hur Sverige har påverkats av 11 september-attentaten och hur Sverige har arbetat med att bekämpa terrorism och motverka våldsbejakande extremism ur ett historiskt perspektiv fram till idag.

Magnus Ranstorp är verksam som forskare vid Centrum för Asymmetriska Hot och Terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögsskolan och inom Radical Awareness Network (RAN).

I slutet av samtalet nämner Magnus ett antal lästips och ett serietips:

Morten Storm – Storm : en dansk agent i Al-Qaida
The Looming Tower – TV-serien
Lawrence Wright – “The Looming Tower” (boken)
11-septemberrapporten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *